Marktplaats Cultuureducatie Kunst Erfgoed Techniek Media voor Bernheze en Oss
Powered by
Rap workshop: Neem je eigen rapnummer op in de klas!
MuziekLiteratuur

Rap workshop: Neem je eigen rapnummer op in de klas!


RAP is ritmisch een verhaal vertellen, vaak op de maat van een muziekstuk “de beat”.  De ingrediënten zijn al decennia hetzelfde, namelijk alle woorden in je vocabulaire “woordenschat”, de woorden die je eigen hebt gemaakt. Het mooie aan deze creatieve woordkunstvorm is dat de uitkomst altijd anders is door het creatieve proces.


Deelnemers leren namelijk met woorden te spelen en anders naar taal te kijken. 

Vaak met  verschillende ritmes “flows” meerdere rijmschema’s, en door op een grappige en/of slimme manier met de betekenis van woorden te spelen “wordplay”. We beginnen met een performance in de klas door de docent zelf, uitleg over het ontstaan van hip-hop en natuurlijk lekker mee dreunen op verschillende nummers. Helemaal van deze tijd dus.

De workshops worden met veel humor gebracht en de boodschap is luid en duidelijk: iedereen kan rappen. Er wordt een gezamenlijk onderwerp gekozen en de klas gaat onder begeleiding aan de slag om zelf eigen lyrics te schrijven en te oefenen. Als er genoeg geoefend is wordt dit nummer opgenomen met de meegebrachte apparatuur. Het eindresultaat is altijd tastbaar en zal aan het eind van de workshops klassikaal ten gehore worden gebracht.


Tijdens de workshop kan gekozen worden voor een willekeurig onderwerp, maar thema gerelateerde onderwerpen behoren ook tot de mogelijkheden. Behandelen jullie bijvoorbeeld op school het onderwerp pesten, racisme of liefde dan kan dit als thema gekozen worden, in overleg kan dit met bijna alle onderwerpen….

De klas gaat onder begeleiding aan de slag om zelf eigen lyrics te schrijven en het werken aan hun ritme “flow”. De tekst word stap voor stap begrijpelijk opgebouwd zodat het voor iedereen een succes ervaring is. Als er genoeg geoefend is wordt dit nummer opgenomen met de meegebrachte professionele audioapparatuur. 

Binnen 10 werkdagen ontvangt de school het nummer en kan de klas genieten van hun eigen HIT!

Aanbieder Thomas van Vliet Expressie
Ontwikkeld voor Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8, Voortgezet onderwijs, VMBO 1-2, VMBO 3-4, Havo/VWO 1-2, Havo/VWO 3-5(6)
Rol leerlingen Actief
Maximaal aantal klassen 1
Maximaal aantal deelnemers 40
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Op school
Tijdsinvestering alleen de workshoptijd
Benodigde materialen Tafels en stoelen voor de doelgroep en Papier en pennen voor de doelgroep
Benodigde ruimte Op locatie (klas)
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers n.v.t.
Het is niet de bedoeling dat (rij-)ouders / verzorgers de activiteit bijwonen.