Marktplaats Cultuureducatie Kunst Erfgoed Techniek Media voor Bernheze, Cuijk en Oss
Powered by
Het Donker
BeeldendLiteratuur

Voor de kinderboekenweek 2016 wordt het literatuurproject ‘Het Donker’ ontwikkeld door Artisjok & Olijfje herhaald.  In dit project gaan kinderen filosoferen over het donker en technisch aan de slag door zelf licht te maken. Het project krijgt op verzoek een extra module binnen het thema van de Kinderboekenweek 2016: opa en oma. Dit alles gebeurt naar aanleiding van het boek Het Donker (2014) van Lemony Snicket, geïllustreerd door Jon Klassen. Literatuur, techniek en beeldende vorming worden gecombineerd in één project.


Over het boek

Het donker woont in hetzelfde huis als Laszlo. Meestal blijft het netjes in de kelder. Gelukkig maar, want Laszlo is bang voor het donker. Dat het donker niet bang is voor Laszlo, blijkt als het op een nacht naar zijn kamer komt geslopen….

In dit poëtische boek bundelen twee gelauwerde talenten (Snicket en Klassen) hun krachten. Ze gaan de strijd aan met een universele kinderangst en steken kinderen een hart onder de riem, want uiteindelijk overwint Laszlo zijn angst voor het donker. Het boek is bekroond met een Zilveren Palet 2015. Bekijk ook de spannende Booktrailer! 


Hoe ziet het project eruit?

Bij belangstelling krijgen deelnemende leerkrachten een introductieles door bibliotheekmedewerkers. Heb je deze al bijgewoond, dan is een 2e keer niet nodig. Begeleidende ouders zijn hierbij ook van harte welkom. Hierin wordt verdiepende achtergrondinformatie gegeven over de auteur en de illustrator, de kansrijke rol van het gebruik van prentenboeken in het lees- en taalonderwijs in groep 6 en technisch ontwerpen met kinderen. Leerkrachten zijn na deze bijeenkomst in staat het project zelf uit te voeren. Voor alle groepen 6 zijn in 2015 het boek Het Donker aangekocht, de scholen die al hebben deelgenomen hebben dit boek in bezit, voor de andere scholen ligt een exemplaar klaar in de bibliotheek. Overige materiaaluitgifte via de bibliotheek. 

In september 2015 is er door Cube een filmpje gemaakt van het project het Het Donker waar de aspecten van het project goed weergegeven worden. Dit filmpje is mede tot stand gekomen door De Cultuur Loper.


Inhoud:

Les 1 : Filosoferen met kinderen over het donker als fenomeen. Aansluitend bij het project WAT ANDERS?! (5 filosofiemomenten in een week)

Les 2 : Beeldende opdracht in de klas over het donker. (45 min)

Les 3: Technische ontwerp-opdracht in de bibliotheek. (60 - 75 minuten)

Dit is een vervolg op de beeldende opdracht in de klas. Kinderen gaan (led)licht aanbrengen in hun creatie over het donker. Tijdens het bezoek krijgen de kinderen een stapsgewijze instructie hoe zij een circuit maken in hun tekening en passen zij dit meteen toe. Tot slot gaan de kinderen in groepjes uiteen om aan elkaar het boek voor te lezen en hierbij op een speciale manier te tekenen. Dit wordt geïntroduceerd met een filmpje van de schrijver en illustrator van het boek. In de bibliotheek zullen rondom het prentenboek Het Donker aanvullende en verrijkende materialen aanwezig zijn.


Competenties De Cultuur Loper

De volgende competenties komen in dit project aan bod:

Onderzoekend vermogen

·        experimenteert met verschillende materialen, technieken en begrippen

·        verkent emoties, ervaringen en ideeën van zichzelf en anderen

·        stelt vragen aan zichzelf en zijn omgeving

Creërend vermogen

·        kan zich een voorstelling maken van een gebeurtenis, ervaring of idee en deze uiten

·        bedenkt en maakt ontwerpen of concepten

·        geeft op eigen wijze vorm aan ervaringen, emoties en ideeën

Reflecterend vermogen

·        verwoordt eigen ervaringen en gevoelens in relatie tot de context

·        benoemt wat ideeën en werk van anderen voor hem betekenen


Alle groepen kunnen het bezoek bij de locale bibliotheek kenbaar maken via
Marie-Jose Cornelissen: hmc@nobb.nl of via Cube


Meer weten over Artisjok & Olijfje en hun specifieke visie op kinderen en creativiteit, kijk op: www.artisjokenolijfje.nl


Beoordeeld met een 7.3 Bekijk de reviews
Aanbieder Artisjok & Olijfje
Ontwikkeld voor Groep 6
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal klassen 15
Maximaal aantal deelnemers 30
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Tijdsinvestering 3 lessen op school. 1 Les van 75 min. in de lokale bibliotheek
Benodigde materialen Prentenboek is reeds beschikbaar op school of bij Cube. Technische materialen liggen klaar in de bibliotheek.
Benodigde ruimte Op school en bibliotheek. Bibliotheekbezoek in overleg met Marie-José Cornelussen hmc@nobb.nl
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.