Marktplaats Cultuureducatie Kunst Erfgoed Techniek Media voor Bernheze, Cuijk en Oss
Powered by
Bezoek Kasteel Heeswijk (incl. leskist Middeleeuwse stad)
Cultureel erfgoedRondleiding

In de klas wordt een middeleeuws landschap uitgerold in de vorm van een vloerkleed. Waar zouden de boeren het land gaan bewerken? Wat is de beste handelsplek? Op welke plaatsen wilden de mensen graag wonen? Hoe ontstond een stad? Met behulp van een kasteel, boerderijen, huisjes, een klooster en een stadhuis krijgt de middeleeuwse stad langzaam maar zeker vorm.

Daarna onderzoeken de leerlingen in kleine groepjes het leven in de middeleeuwse stad aan de hand van historische bronnen. Er zijn 15 thema's met opdrachten, voorwerpen en dvd's  in jute zakjes. De kinderen gaan o.a. aan de slag met een rekenopdracht met middeleeuwse munten, het bestuderen van een stadszegel en het uitvoeren van monnikenwerk. In de opdrachten worden verschillende thema’s over het leven in de middeleeuwse stad behandeld die ook in de reguliere lesmethodes aan bod komen, zoals: de markt, feest, bestuur en rechtspraak, eten, wonen, kleding, geloof, boerenleven en oorlog.

Tot slot is er een 'standenspel' waarmee leerlingen spelenderwijs ontdekken wat het lot was van boeren, burgers, bisschoppen en edellieden.

Het gehele project wordt afgesloten met een bezoek aan kasteel Heeswijk. Daar is een anderhalf durend programma met activiteiten:
- in de ijzertoren over de geschiedenis van het kasteel,de torenvloer en het verhaal van de sage van Kunegonde.
- in de ridderzaal over ridders, wapens en harnassen
  en in de entresol,- een van de kamers in het kasteel  - om daar te brassrubben: afdrukken maken van Middeleeuwse ridderfiguren.

Zie hieronder een pdf bestand met het totale programma van het kasteelbezoek.

Kosten
De leskist is gratis te leen voor scholen in Meierijstad. Voor de Veghelse scholen zijn de kosten van het kasteelbezoek opgenomen in de menuprijs. De scholen uit Schijndel, Sint-Oedenrode en Bernheze betalen voor het kasteelbezoek €4,- per leerling. Leerkracht(en) en begeleiders krijgen gratis toegang.

Wil je de leskist boeken zonder kasteelbezoek? Neem dan even contact met ons op via info@cultuurkade.nl


Aanbieder Kasteel Heeswijk
Ontwikkeld voor Groep 6, Groep 6, Groep 7, Groep 7
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal klassen 1
Maximaal aantal deelnemers 30
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Kasteel Heeswijk, Kasteel 4, 5473 VA Heeswijk Dinther
Tijdsinvestering Leskist is drie weken in huis. Van drie lesuren tot projectweek uit te breiden. Kasteelbezoek duurt anderhalf uur (9.30u - 11.00u). 
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Drie begeleiders (drie groepjes)
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.