Marktplaats Cultuureducatie Kunst Erfgoed Techniek Media voor Bernheze, Cuijk en Oss
Powered by
Kennismaken met Museum Krona
BeeldendLiteratuurCultureel erfgoedRondleidingOverig

Museum Krona verbindt!

Museum Krona (voorheen Museum voor Religieuze Kunst) is gevestigd in een eeuwenoude, bewoonde abdij en presenteert een van de mooiste collecties religieuze kunst van ons land. Binnen deze collectie is er een grote diversiteit aanwezig waarmee de vele verhalen uit de religieuze wereld worden verteld. Van middeleeuwse beelden tot moderne, abstracte schilderijen en van oosterse iconen tot Brabantse foto's, alle disciplines uit de kunst worden met elkaar verbonden. Omdat religie bij de huidige generatie kinderen/jongeren vaak niet meer zo tot de verbeelding spreekt, hebben wij als doel opgesteld om Jongeren meer te verbinden met de oorsprong van de cultuur waarin ze leven. Ze vieren bijvoorbeeld carnaval en hebben vrij met hemelvaart en pinksteren, maar weten vaak niet meer waarom ze iets vieren.

Daardoor hebben we in 2017 een hele tentoonstellingszaal omgebouwd tot educatieruimte, waarin ons project Feest! In de abdij centraal staat. In dit project leren kinderen over de achtergronden van wat men in Nederland viert en waarom dit feest gevierd wordt. De leerlingen worden tijdens Feest! In de abdij op spelenderwijze manier aan het werk gezet: er worden spelletjes gespeeld, quizvragen beantwoord en filmpjes en foto's bekeken. Tijdens het museumbezoek wordt er voornamelijk stilgestaan bij de katholieke feestdagen, omdat deze het meest worden gevierd in deze regio, maar is er tvens aandacht voor feesten van bijvoorbeeld de islam en het jodendom. Het is dus niet alleen een kunstproject, maar ook zeker een maatschappelijk project. 

Buiten Feest! In de abdij hebben we nog een groot aanbod van andere educatieve projecten voor zowel primair als voortgezet onderwijs. We hebben voor deze projecten de vele wisselende tentoonstellingen en de kerndoelen van verschillende vakken als uitgangspunten genomen. Hierdoor zijn ze (gedeeltelijk) leerstofvervangend. Verder vinden we het belangrijk dat alle leerlingen bij onze projecten betrokken moeten worden. Daardoor sluiten onze projecten aan bij de vele verschillende intelligenties van leerlingen. Zo laten we de leerlingen niet alleen maar luisteren, maar moeten ze kijken, ruiken, voelen en vooral DOEN! Door zelf aan de slag te gaan, vinden wij dat de leerlingen het meest gemotiveerd worden om nieuwe dingen te leren.

Onze projecten zijn natuurlijk te koppelen aan vakken als geschiedenis en kunst (OJW), maar ook vakken die minder voor de hand liggen sluiten aan bij ons educatief aanbod in 2018-2019. Zo hebben we in onze kruidentuin een biologieproject voor de onderbouw van het VO over het ontleden van planten en het opzetten van een herbarium en hebben we voor de bovenbouwleerlingen van het VO een Nederlandsproject over de leescultuur en de literatuur uit de middeleeuwen. Ook voor techniek en handenarbeid is er een project genaamd De zilversmid en zijn werkplaats. Hierin gaan de leerlingen zelf aan de slag met het maken van een reliekhouder voor iets wat hen zeer dierbaar is. 

Naast al deze nieuwe projecten zijn er ook een aantal projecten die wegens hun grote succes terugkomen naar het MRK, zoals Ganzenveer, en hebben we het project De zingende wortel in een nieuw jasje gestoken: De Koppige kruiden. Kortom, een prachtig aanbod om leerlingen op een verrassende manier in aanraking te laten komen met cultuur, kunst en religie. Vandaar dus ook: Museum Krona verbindt!

Op onze site (http://museumkrona.nl/educatie) vindt u ons uitgebreide aanbod inclusief praktische informatie en de bijgaande lesbrief. Naast deze projecten kunt u ook een rondleiding boeken door het museum. Deze wordt afgesteld op de klas of groep waar u het museum mee bezoekt. Mocht u vragen hebben of een project willen boeken dan kunt u mailen naar een van de volgende mailadressen: info@museumkrona.nl

Wij hopen u komend schooljaar graag te mogen verwelkomen in ons vernieuwde museum!

- Team educatie, Museum Krona

0413 263 431 

Aanbieder Museum Krona
Ontwikkeld voor Groep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8, Voortgezet onderwijs, VMBO 1-2, VMBO 3-4, Havo/VWO 1-2, Havo/VWO 3-5(6)
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 30
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Tijdsinvestering per project verschillend
Benodigde materialen Voor ieder project wordt een voorbereidende les geregeld.
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.