Marktplaats Cultuureducatie Kunst Erfgoed Techniek Media voor Bernheze en Oss
Powered by
Expeditie Birgittinessen

Aan de rand van Uden staat een echt bewoond klooster. Je kunt het vanaf de weg bijna niet zien door de metershoge, oude muur die er omheen gebouwd is. Er hangt een sprookjesachtige, mysterieuze sfeer. Het is het (t)huis van de zusters Birgittinessen. Lang niet alles weten we van hen. Ze hebben er voor gekozen om in de anonimiteit te leven. Wat we wel weten, is dat ze ieder dag bidden, mediteren en werken. 

Het leven van de Birgittinessen lijkt daarmee heel anders dan dat van ons, afgesloten van de buitenwereld. Kun jij je voorstellen wat iemand beweegt om in een klooster te gaan? Wat moesten de zusters hiervoor doen? En hoe vrijwillig was of is dat eigenlijk? 

In de expeditie worden leerlingen meegenomen in een wereld die de meesten van hen niet kennen. In groepen buigen ze zich met een tablet over mysterieuze en cryptische opdrachten en puzzels met allerlei digitale en fysieke elementen. Hierbij ontdekken ze alle plekken in het klooster waar de sporen uit het verleden nog duidelijk aanwezig zijn: de kloostergangen, de cellen, oude manuscripten, beelden van de Meester van Koudewater en de kruidentuin. Leerlingen krijgen inzicht in de motieven van de zusters om in het klooster te gaan, hoe dit leven eruit ziet en wat de waarde van vrijheid van meningsuiting en religie is. Voor de zusters, maar vooral ook voor henzelf.

Voor scholen buiten het dorp Uden is er GRATIS busvervoer beschikbaar die de leerlingen met docent en eventuele begeleiders op school ophaalt en weer terugbrengt. Neem hiervoor contact op met het museum. 


Let op! Bij onverhoopte afzeggingen die 7 dagen of minder voor het geplande project worden gedaan, zijn wij genoodzaakt 50% van de aanvankelijke kosten in rekening te brengen. 

Corona-maatregelen

Museum Krona zal ten alle tijden de richtlijnen van de Rijksoverheid, het RIVM en de Museumvereniging blijven volgen. Alle projecten zijn zo ingedeeld dat de klas in kleinere groepjes wordt ingedeeld en er overal een goede afstand in acht kan worden genomen. 

Aanbieder Museum Krona
Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 32
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Museum Krona
Tijdsinvestering 2 uur
Benodigde materialen -
Benodigde ruimte -
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Begeleiders niet noodzakelijk
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.