Marktplaats Cultuureducatie Kunst Erfgoed Techniek Media voor Bernheze en Oss
Powered by
Een Sprong in het verleden
Foto film videoCultureel erfgoed

Deze activiteit kan ook onderdeel zijn van het totale kunstproject ‘De Sprong’, zie hiervoor het aanbod van Muzelinck.

Na een korte introductie in het Stadsarchief maken de leerlingen in groepjes een wandeling door het centrum. Zij komen langs plekken waar historische verhalen aan verbonden zijn. Per groepje krijgen zij een fotoboekje mee en een route langs tien locaties in het centrum van Oss.

In het boekje is per plek een oude foto uit de collectie van het archief te zien en er wordt kort wat historische informatie gegeven. Aan de hand daarvan moeten ze een vraag beantwoorden of een opdracht maken. Bijvoorbeeld: wat is het oudste gebouw aan De Heuvel, hoe hoog is de kerk, wat betekenen die beelden bij de kerk? Maar het antwoord schrijven ze niet op, ze maken er een foto van! Ze beelden iets uit, leggen een jaartal met kledingstukken op de grond, fotograferen een gevelsteen, zetten het antwoord op hun mobieltje… verzin het maar, hoe creatiever hoe beter! De foto moet een compositie zijn waar ze zelf deel van uitmaken. Na een gezamenlijke afsluiting in het Stadsarchief leveren ze de foto’s op school in. Daar wordt door een docent, of door henzelf, een korte presentatie gemaakt met de oude foto’s uit het archief en de nieuwe foto’s die de leerlingen hebben gemaakt.

Aanbieder Stadsarchief Oss
Ontwikkeld voor Groep 1, Groep 3, Groep 4, Voortgezet onderwijs, VMBO 1-2, VMBO 3-4, Havo/VWO 1-2, Havo/VWO 3-5(6)
Rol leerlingen Actief
Maximaal aantal klassen 1
Maximaal aantal deelnemers 30
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Tijdsinvestering anderhalf uur
Benodigde materialen Voldoende digitale camera’s of mobiele telefoons met fotofunctie (1 op de 4 leerlingen) en op school: programma waarin foto’s getoond kunnen worden (bijvoorbeeld powerpoint).
Benodigde ruimte Stadsarchief en het Osse centrum
Het is niet de bedoeling dat (rij-)ouders / verzorgers de activiteit bijwonen.