Marktplaats Cultuureducatie Kunst Erfgoed Techniek Media voor Bernheze en Oss
Powered by
Tonnie en Kee in Keutelree Heesch
Cultureel erfgoed

Tonnie en Kee in Keutelree is een erfgoedproject dat is ontwikkeld door Erfgoed Brabant. De lokale heemkunde in Bernheze hebben een activiteit ontwikkeld die aansluit op dit project. Groep 3 brengt een bezoek aan de heemkamer van de lokale heemkundekring.

Opa Tonnie woont al jaren in een wolkenkrabber in New York. Vijftig jaar geleden is opa Tonnie naar New York verhuisd. Daarvoor woonde hij in een klein (fictief) dorp in Noord-Brabant: Keutelree. Zo’n klein dorp is toch wel heel anders dan zo’n grote stad. Zijn zus Kee woont nog steeds in Keutelree. Ze woont in de boerderij waar ze in de jaren 50 van de vorige eeuw samen zijn opgegroeid. Wat mist hij haar erg! Hij besluit haar op te gaan zoeken. Zou er veel veranderd zijn in het dorp? Tonnie en Kee in Keutelree! is een erfgoedproject dat speciaal is ontwikkeld voor groep 3 van het basisonderwijs. Via animaties maken de leerlingen kennis met Tonnie en Kee en verdiepen zij zich in de volgende vragen: Wat is het verschil tussen een stad en een dorp? Wat voor soorten huizen zijn er allemaal? En wat is er allemaal veranderd in Keutelree sinds opa Tonnie vijftig jaar geleden verhuisde? De leerlingen leren over de verschillen en overeenkomsten tussen vroeger en nu. Als opa Tonnie besluit terug te keren naar Keutelree om zijn zus Kee te bezoeken is dit reden voor een groot feest. De leerlingen organiseren voor opa Tonnie én voor hun eigen opa’s een ouderwets feest. Op deze manier zal Tonnie zich wel thuis voelen.

Indien een uitleg voor leerkrachten wenselijk is, wordt deze op verzoek (aan Muzelinck) gepland. 

Beoordeeld met een 8.8 Bekijk de reviews
Aanbieder Heemkundekring 'De Elf Rotten' Heesch / De Heemschuur
Ontwikkeld voor Groep 3
Rol leerlingen Actief
Maximaal aantal deelnemers 35
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Tijdsinvestering Vijf tot zeven lesuren, exclusief de voorbereiding.
Benodigde materialen Het lesmateriaal bestaat uit een docentenhandleiding met daarin een DVD met vijf animaties, vijf basislessen, extra opdrachten, werkbladen en bijlagen. De school heeft het lespakket in bezit.
Benodigde ruimte Klas en Heemschuur Heesch, Schoonstraat 35, 5384 AL Heesch
Het is niet de bedoeling dat (rij-)ouders / verzorgers de activiteit bijwonen.