Marktplaats Cultuureducatie Kunst Erfgoed Techniek Media voor Bernheze en Oss
Powered by
Mijn machtige prachtige zetel!
BeeldendCultureel erfgoed

Uiterlijk vertoon geeft een tijdsbeeld aan en laat door de eeuwen heen zien wie of wat je bent. Man of vrouw, volwassen of kind, rijk of arm, wat je beroep is of waar je goed in bent. Tijdens een één uur durende workshop maken leerlingen in groepsverband een "Machtige, prachtige zetel ", waarmee ze kunnen laten zien wie ze zijn. 


"Macht en Pracht"


Doel

Met leerlingen terug in de tijd  kijken naar de rol die uiterlijk vertoon speelt en gespeeld heeft in relatie tot macht en rijkdom. Hiermee zal duidelijk worden hoe mensen zich in verschillende periodes al dan niet bewust profileren door uiterlijke kenmerken. Mensen benadrukken door hun manier van kleden en het opsieren van hun verblijven de rol, de functie of de rang die ze hebben in het dagelijks leven. Dit geeft ook uiting van een bepaalde cultuur die extra wordt onderstreept in de vorm van bijzondere kledingvormen, kostuums en interieurs.


Methode

Leerlingen worden gevraagd na te denken over de manier waarop je met kleding omgaat. Hoe laat je zien wie je bent, wat je bent en wat je leuk vindt. Vervolgens gaan de leerlingen tijdens een creatieve workshop in groepsverband een "machtige prachtige zetel" maken om te laten zien wie ze zijn. 


Resultaat  

Leerlingen maken kennis met de manier van kleden van vroeger en nu en wat je daarmee kan zeggen of uitbeelden. Uiterlijk vertoon laat het onderscheid zien tussen o.a. culturen, beroepen, rangen en standen. Elke klas krijgt een aantal machtige zetels mee die een verhaal vertellen over hun prachtige leerlingen. Een resultaat wat gezien mag worden en wat de leerlingen trots kunnen exposeren op school of in een andere passende omgeving.


Co-productie

Dit project is een unieke coproductie van Ilona Willemse (conceptdesigner) en Christien van Bergen (ritueelbegeleider/kunstzinnig dynamisch coach)

Aanbieder Christien van Bergen en Ilona Willemse
Ontwikkeld voor Groep 7
Rol leerlingen Actief, Reflectief
Maximaal aantal klassen 1
Maximaal aantal deelnemers 30
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Tijdsinvestering School: lesbrief vooraf en invullen van "mijn kleding" formulier. Leerling thuis: kleding en materiaal verzamelen. 1 workshop van 1 uur op locatie.
Benodigde materialen Door school/leerlingen te verzamelen: oude kleding en spullen.
Benodigde ruimte Atelier Koksteeg 36 te Vinkel. Voor scholen buiten de gemeente Bernheze is het ook mogelijk om de workshop op een andere locatie te verzorgen.
Het is niet de bedoeling dat (rij-)ouders / verzorgers de activiteit bijwonen.