Marktplaats Cultuureducatie Kunst Erfgoed Techniek Media voor Bernheze, Cuijk en Oss
Powered by
Koffers; een Joods meisje in de oorlog
TheaterLiteratuurCultureel erfgoed


Het verhaal
‘Koffers’ gaat over  Hanne, een meisje van 10 jaar in de tweede wereldoorlog. Verhalenverteller Mieke Aalderink vertelt over een gewoon meisje, Hanne,  dat heel graag naar school gaat om nog meer te leren dan ze al weet. Nog liever speelt ze buiten met de kinderen uit de buurt. Urenlang schommelen, wedstrijdjes doen of zwemmen in de beek achter het huis op warme zomerdagen. Het is 1938.
De oorlog in Europa komt dichterbij. En ook de dag dat haar moeder haar koffer moet pakken. En niet veel later haar vader. Ze blijft achter met haar broer. Tot ze zelf haar koffer moet pakken en op reis moet naar een plek waar ze nog nooit is geweest. 

De geschiedenis
Hoe komt het dat juist het verhaal van dit ene meisje nog verteld wordt en niet het verhaal van al die andere joodse kinderen die slachtoffer zijn geworden in die oorlog? Hoe wordt een verhaal geschiedenis? Hoe wordt die geschiedenis bewaard en doorgegeven? Mieke legt het uit en vertelt ook waar zij het verhaal voor het eerst heeft gehoord. 

De boodschap
Het verhaal is gebaseerd op  ware gebeurtenissen in het leven van Hanne en haar familie.  Door samen op zoek te gaan naar verhalen en elkaar de verhalen te vertellen, blijven herinneringen in tact en worden lessen geleerd. Nog steeds zijn niet alle meisjes van 10 vrij om naar school te gaan. Een verhaal over een oorlog gaat over elke oorlog.

De voorstelling
Liedje, verhaal, herinnering, spel wisselen elkaar af en nemen de leerlingen mee in het leven van Hanne. De vertelling zet aan tot het stellen van vragen, motiveert om op zoek te gaan naar meer informatie, laat meeleven en stimuleert tot het ontdekken en vormen van eigen gedachten. Kinderen komen tot een gesprek. In het kader van '75 jaar bevrijding' een verhaal dat ertoe doet.

Aanbieder Mieke Aalderink
Ontwikkeld voor Groep 6, Groep 7, Groep 8, Voortgezet onderwijs, VMBO 1-2, Havo/VWO 1-2
Rol leerlingen Receptief, Reflectief
Maximaal aantal klassen 4
Maximaal aantal deelnemers 100
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Tijdsinvestering 50 minuten
Benodigde materialen Geen
Benodigde ruimte Ruimte zonder doorloop met voldoende plaats voor de leerlingen om te zitten. 
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.