Marktplaats Cultuureducatie Kunst Erfgoed Techniek Media voor Bernheze en Oss
Powered by
Componeren in de klas groep 5 t/m 8 Workshops

Wie echt wil weten hoe muziek werkt, hoe een symfonieorkest in elkaar zit en hoe een muziekstuk tot stand komt, kan het beste zelf muziek maken. De philharmonie zuidnederland biedt daarom ook diverse creatieve workshops aan. Deze zijn op de wens van de school aan te passen.

Componeren in de klas

In de workshop Componeren in de klas maken leerlingen samen met een musicus van philharmonie zuidnederland een klankstuk op basis van een verhaal of een thema. Via muzikale oefeningen onderzoeken ze de klankkleuren van instrumenten die de musicus of zijzelf hebben meegebracht. Soms kun je een instrument heel anders laten klinken dan je op de muziekles leert. De workshopleider zorgt ervoor dat uit alle goede ideeën van de leerlingen een samenhangend klankstuk ontstaat. Hierbij is samenwerking essentieel. Leerlingen leren tijdens de workshops spelenderwijs hoe dat in een orkest gaat. Tot slot presenteren de leerlingen de eigengemaakte compositie. Ze ondervinden daarbij dat het hun gezamenlijke verantwoordelijkheid is om de compositie goed uit te voeren. Componeren in de klas biedt ruimte voor maatwerk, passend bij een thema van de school. Het doet een beroep op het creatief vermogen en sluit aan bij de 21ste-eeuwse vaardigheden. De workshops zijn eventueel te combineren met een bezoek aan de muzikale voorstelling De Liefhebber of HeartBeat. Dan kijk en luister je met andere ogen en oren naar het orkest.


Data beperkt beschikbaar, in overleg met de school


Aanbieder philharmonie zuidnederland
Ontwikkeld voor Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Actief
Maximaal aantal klassen 2
Maximaal aantal deelnemers 30
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Tijdsinvestering 2 workshops van 75 minuten en 1 workshop van 1 uur met een aansluitende presentatie van een half uur.
Benodigde materialen philharmonie zuidnederland neemt muziekinstrumenten mee. Leerlingen die een instrument bespelen mogen deze indien mogelijk meenemen.
Benodigde ruimte Eigen leslokaal en extra ruimte