Marktplaats Cultuureducatie Kunst Erfgoed Techniek Media voor Bernheze en Oss
Powered by
Open Monumenten Klassendag Glas-in-Lood
Cultureel erfgoed

Stichting Open Monumentendag organiseert sinds 2010 de Open Monumenten Klassendag met groot succes. Met een digitale introductieles worden leerlingen uit groep 7 in de klas op het fenomeen ‘monument’ in de klas voorbereid, waarna ze een monument bezoeken en ontdekken, aan de hand van een kijkwijzer.


Waarom meedoen?

Ieder monument heeft een verhaal, vol markante personen en gebeurtenissen. Dit verhaal wordt tastbaar wanneer leerlingen zelf het monument bezoeken. Ze ervaren ter plekke de bijzondere sfeer en achtergrond van het monument. Zo raken ze op jonge leeftijd vertrouwd met de geschiedenis van de eigen omgeving en betekenis van de monumenten. De leerdoelen van de Open Monumenten Klassendag sluiten aan op de kerndoelen binnen de domeinen Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstoriëntatie.


De Heeemkundekring Nistelvorst nodigt de kinderen van Bernheze van harte uit om een kijkje te komen nemen in de kerk van Nistelrode. Met behulp van een speciale kijkwijzer van de Open Monumenten Klassendag, brengen ze de wereld van het monument in kaart.

In de Lambertuskerk wordt speciaal aandacht geschonken aan de glas-in-loodramen omdat dit heel mooi past binnen het thema van dit jaar 'Kunst & Ambacht'.

Kinderen gaan in de kerk in groepjes zelf aan de slag om een eigen glas-in-loodraam te ontwerpen en te maken op grote vellen papier. Deze worden daarna in de kerk tentoongesteld tijdens de Open Monumentendag op zondag 13 september.


Begeleidende ouders wordt gevraagd een groepje van ongeveer 5 kinderen te begeleiden. 


Meer informatie over de Open Monumenten Klassedag: 

De deelnemende school ontvangt de kijkwijzers via Cube. De kijkwijzer is ook op deze pagina te downloaden bij 'downloads'.

http://www.openmonumentendag.nl/onderwijs/klassendag/lesmateriaal/

Beoordeeld met een 6 Bekijk de reviews
Aanbieder Heemkundekring Nistelvorst
Ontwikkeld voor Groep 7
Rol leerlingen Actief
Maximaal aantal klassen 5
Maximaal aantal deelnemers 33
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Tijdsinvestering Bezoek aan de kerk 1 uur
Benodigde materialen Lesbrief wordt toegestuurd
Benodigde ruimte Lambertuskerk in Nistelrode
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Downloads