Marktplaats Cultuureducatie Kunst Erfgoed Techniek Media voor Bernheze en Oss
Powered by
François Morellet - Geometrie en Ironie

Leerlingen maken zelf kunstwerken geinspireerd door het werk van Morellet.
Er worden verschillende creatieve opdrachten aangeboden, aangepast aan het niveau / groep schoolklas.

François Morellet  (1926 Cholet – 2016 Cholet, Frankrijk)
Geometrie en Ironie

Vandaag de dag wordt Morellet wereldwijd gezien als één van de meest toonaangevende kunstenaars van de Concrete kunst. Ook wel bekend als Geometrisch abstracte kunst.

Naast de schilderkunst hield hij zich in zijn werkzame bestaan ook bezig met grafische kunst, beeldhouwkunst en lichtkunst in de vorm van installaties.

Geometrie
Vanaf de jaren 50 kenmerkte zijn werk zich door een geometrisch abstracte vormentaal. Morellet liet zich inspireren door veel kunstenaars, zoals de Zwitserse kunstenaar Max Bill en de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan. De lijnen, kleuren en vormen werden veelal op een mathematische manier uitgewerkt. Deze mathematische aanpak van Mondriaan inspireerde Morellet in zijn systematische manier van werken.

Toeval en Ironie

Het toevalselement implementeerde Morellet in zijn composities, waarbij het exacte resultaat onverwachte patronen liet zien.

De ironie, die o.a. tot uitdrukking komt in de titels van de kunstwerken, kreeg vanaf 1968 steeds meer een prominente rol in zijn werk. Al speelde volgens Morellet de achtergrond en de persoonlijkheid van de toeschouwer hierbij een belangrijke rol. De ironie in zijn werk is als het ware een uitnodiging om zijn werk en kunst in het algemeen te relativeren.

De kunst van Morellet geniet internationale bekendheid en wordt wereldwijd tentoongesteld. De tentoonstelling  ‘François Morellet - Geometrie en Ironie bevat 29 kunstwerken uit de Verzameling Würth. Sommige hiervan bestaan uit meerdere objecten. De getoonde kunstwerken zijn allen afkomstig uit de periode van 1961 tot en met 2005.

Aanbieder Kunstlocatie Wurth
Ontwikkeld voor Groep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8, Voortgezet onderwijs, VMBO 1-2, VMBO 3-4, Havo/VWO 1-2, Havo/VWO 3-5(6), Docenten
Rol leerlingen Actief
Maximaal aantal deelnemers 32
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Kunstlocatie Würth
Tijdsinvestering 1 uur
Benodigde materialen geen
Benodigde ruimte educatielokaal Kunstlocatie Würth
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers 1
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.