Marktplaats Cultuureducatie Kunst Erfgoed Techniek Media voor Bernheze en Oss
Powered by
Open Monumenten Klassendag Smederij
Cultureel erfgoed

Stichting Open Monumentendag organiseert sinds 2010 de Open Monumenten Klassendag met groot succes. Met een digitale introductieles worden leerlingen uit groep 7 in de klas op het fenomeen ‘monument’ in de klas voorbereid, waarna ze een monument bezoeken en ontdekken, aan de hand van een kijkwijzer.


Waarom meedoen?

Ieder monument heeft een verhaal, vol markante personen en gebeurtenissen. Dit verhaal wordt tastbaar wanneer leerlingen zelf het monument bezoeken. Ze ervaren ter plekke de bijzondere sfeer en achtergrond van het monument. Zo raken ze op jonge leeftijd vertrouwd met de geschiedenis van de eigen omgeving en betekenis van de monumenten. De leerdoelen van de Open Monumenten Klassendag sluiten aan op de kerndoelen binnen de domeinen Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstoriëntatie.


Kunst en Ambacht

Dit jaar is het thema 'Kunst en Ambacht'. Smederij Thomassen uit Heeswijk-Dinther is een prachtige oude smederij. Tijdens de Open Monumenten Klassendag zal de Smederij Thomassen zijn werkplaats open stellen om het smeden te demonstreren door een echt smid. Leerlingen in groepjes van max. 10 personen mogen een kijkje komen nemen bij deze oude ambacht.


Deelnemende groepen krijgen via Cube de kijkwijzers toegestuurd. Deze kijkwijzer is ook de downloaden op deze pagina bij 'downloads'.

Beoordeeld met een 9 Bekijk de reviews
Aanbieder Smederij Thomassen
Ontwikkeld voor Groep 7
Rol leerlingen Receptief
Maximaal aantal klassen 2
Maximaal aantal deelnemers 10
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Tijdsinvestering half uur per groep 8 a 10 pers.
Benodigde materialen niet van toepassing
Benodigde ruimte in de smederij
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Downloads