Marktplaats Cultuureducatie Kunst Erfgoed Techniek Media voor Bernheze en Oss
Powered by
Overgisteren, erfgoedproject kleuters
BeeldendCultureel erfgoed


Inleiding

Er is een koffer gevonden. De leerkracht vond hem gewoon op straat en hij staat nu in de klas. Van wie zou de koffer zijn? De kinderen maken de koffer open en vinden allerlei bekende en onbekende voorwerpen. Oude voorwerpen, zoals een tol, klompjes en een zakje muntjes. Maar ook gereedschap, bijvoorbeeld een duimstok, witte stoffen handschoentjes en een vergrootglas. Tot slot vinden ze een folder van het lokale museum. Er is maar een conclusie mogelijk: dit is de koffer van een museummedewerker! De vondst van de koffer is voor de kleuters het begin van een zinvolle en spannende ontdekkingstocht naar de begrippen ‘museum’, ‘vroeger’ en ‘bewaren’, met als hoogtepunt een bezoek aan het museum. Ze leren communiceren over (historische) voorwerpen waardoor hun woordenschat wordt uitgebreid. Ze denken na over hun eigen geschiedenis en maken een museum in de klas van erfgoed van hun eigen familie.


Leergebieden

Geschiedenis, taal, rekenen, handvaardigheid, tekenen, muziek en spel. Overgisteren sluit aan bij de gebruikelijke manier van kleuteronderwijs, waarbij de klas een aantal weken met een thema bezig is.


Tijdsbeslag en locaties

Vier weken in de klas. In de tweede week vindt er een bezoek aan Museum Jan Cunen plaats. Dit bezoek moet de school met het museum zelf plannen.


Lesmateriaal

Kant-en-klaar lespakket bestaande uit de koffer van een museummedewerker vol voorwerpen en een doos met daarin de docentenhandleiding, boeken en poppetjes voor de verteltafel, kralenkaarten, leesrupsen, woordkaarten, stempelkaarten, woordplaten, een memoriespel en werklessen voor in de hoeken. De leskist Overgisteren van Erfgoed Brabant is in samenwerking geschikt gemaakt voor Museum Jan Cunen. Museum Jan Cunen heeft drie leskisten per uitleenperiode beschikbaar zodat drie klassen (van één school) tegelijkertijd aan het project kunnen deelnemen.

Beoordeeld met een 9 Bekijk de reviews
Aanbieder Museum Jan Cunen
Ontwikkeld voor Groep 1, Groep 2
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 35
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Tijdsinvestering In de tweede week wordt er een 90 minuten durend bezoek gebracht aan Museum Jan Cunen
Benodigde materialen De leskist 'Overgisteren' wordt beschikbaar gesteld door Museum Jan Cunen.
Benodigde ruimte klaslokaal en museum Jan Cunen, Oss
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Downloads