Marktplaats Cultuureducatie Kunst Erfgoed Techniek Media voor Bernheze en Oss
Powered by
van Schets naar Ets

Workshop etsen voor basisscholen in Bernheze


De natuur als startpunt voor een schets- en ets proces. Kinderen zoeken thuis in de tuin, of op weg naar school een plantaardige vorm die ze aanspreekt/mooi vinden. Dat mag van alles zijn, van berkenbast tot boomtak, van paardenbloemenpluis tot paardenkastanje, van beukennootjeshuls tot varenblad. (maximaal A4 formaat).


De 'paardenbloemenpluis'zal gedurende de vier schets- en etslessen, onder handen van de kinderen en met behulp van hun verbeeldingskracht, veranderen in een wezentje dat zich thuis voelt in een zelf bedachte biotoop/sfeer.


Aan de hand van een korte animatiefilm en een etsdemonstratie met instructies, leggen we de kinderen uit, hoe zij zelf met de eeuwenoude etstechniek kunnen werken. De etstechniek nodigt kinderen uit gedetailleerd te werken. Met streepjes, krasjes, golfjes, boogjes, puntjes en kruisjes,  creeëren de kinderen makkelijk harige, schubachtige structuurtjes, schaduwen en andere sferen op de etsplaat. Het kleurgebruik is vrij voor de kinderen en het experiment met kleuren wordt aangemoedigd.


Beeldend kunstenaars Jannemeis Snels en Sarah Linde begeleiden de kinderen in 4 lessen door een wonderlijk schets- en etsproces; van paardenbloemenpluis tot pluizenbeest surfend op de wind.


Resultaat

Ieder kind heeft aan het einde van deze serie van 4 lessen, 3 etsen in verschillende stadia. De kinderen krijgen ook de originele etsplaat waar ze steeds mee gewerkt hebben. 


Inschrijven

Mocht u zich inschrijven voor deze workshop met u klas, dan vragen we u 4 data te boeken voor alle 4 de lessen. Per les 1 datum.

Omdat het om een beeldend proces gaat streven we ernaar niet meer dan 1 week tussen de lessen te laten vallen (uitgezonderd de vakanties).Doelen:

  • leerlingen kennis laten maken met de etstechniek
  • bewust maken van kijken en tekenen
  • schetstechniek aantikken
  • verbeeldingskracht en fantasie prikkelen
  • het beeldend proces zichtbaar maken
Aanbieder S.A.Rah -beeldend werk-
Ontwikkeld voor Groep 6, Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Actief
Maximaal aantal klassen 1
Maximaal aantal deelnemers 24
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Tijdsinvestering 4 x  ca. 75 minuten binnen 4 weken.
Benodigde materialen Leerlingen nemen voor aanvang van de eerste les mee: een plantaardig ding dat ze mooi vinden. Bv.: een blad, een tak, een bloem, een rietpluim, dennenappel, hazelnoothuls, etc. Niet groter dan een A4tje. Gevonden in de eigen tuin, op weg van huis naar school, of op het schoolplein.Kranten om de tafels te bedekken en te beschermen.  Twee extra tafels om de ets spullen op te installeren.
Benodigde ruimte Digibord om kort intro filmpje te tonen. Handenarbeid lokaal met wasbak om te werken met de leerlingen.
Het is niet de bedoeling dat (rij-)ouders / verzorgers de activiteit bijwonen.