Marktplaats Cultuureducatie Kunst Erfgoed Techniek Media voor Bernheze, Cuijk en Oss
Powered by
Kennismaken met Mieke Aalderink - Verhalenverteller
BeeldendTheaterLiteratuurCultureel erfgoed

We praten maar over het belang van taal en lezen, we zoeken naar nieuwe wegen om kinderen te laten ontdekken hoe de wereld in elkaar steekt, we willen zo graag dat ze het leuk hebben op school én er ook nog iets van opsteken. En als het kan willen juf en meester ook nog met plezier naar hun werk. Dat is nogal wat en niemand heeft het ultieme recept om dit alles zonder slag of stoot te realiseren, maar . . . . een verhaal geeft lucht en licht.

En dat is een groot goed. Verhalen betrekken kinderen op een bijzondere manier bij de les. Meeleven, meedenken is geen probleem. Een verteller brengt plezier, een verhaal opent ogen en oren, daagt uit om ook eens zelf een verhaal te vertellen. Begrijpend luisteren, mondelinge taalvaardigheid, wat wensen we nog meer. 

​​​​​​​De Verhalenverteller
in de klas boeit en vermaakt met spannende lange en korte verhalen uit de geschiedenis, de sprookjeswereld of de jeugdliteratuur grote groepen kinderen in een professionele voorstelling. Of,  daagt de kinderen uit een heel eigen verhaal te verzinnen.

Creatief met verhalen in woord en beeld; de kunst van het vertellen
De verteller en docent verzorgt lessen rond verhalen maken en verhalen vertellen. Kinderen verwerken een idee tot verhaal, ze spelen met beelden en gedachten, onderscheiden realiteit van fantasie, luisteren naar verhalen van anderen en schatten ze op waarde.
Er is aandacht voor verhaalstructuur, vorm geven van personages, ruimte en tijd. De leerlingen krijgen tools in handen die het inzicht in teksten vergroten.
De werkvormen sluiten aan bij leeftijd en ontwikkeling van de leerlingen. Elke werkvorm combineert tekst- en taalgericht werken met fantasievol creëren van verhalen in beeld, dramatisch vertellen en beweging, gebruik van stem, houding en gebaar. De verhalen worden gepresenteerd als een voorstelling in het klein, voor de groep. Vertellen doe je met je lijf.

Verhalen als rode draad door de lessen
De workshops ondersteunen meerdere disciplines binnen het curriculum door als uitgangspunt voor het werken met verhalen aan te sluiten bij actuele thema’s in de klas. Creatief werken met taal, een verhaal bedenken en delen kan rond elk onderwerp dat aan de orde komt in de lessen. Daardoor kan ‘verhalen vertellen’ een vanzelfsprekend onderdeel zijn van de les en geen inspannende extra activiteit.
Ook leerlingen met een achterstand in de Nederlandse taal doen mee, voor hen zijn er lessen op maat.

​​​​​​​In de workshop krijgt de leerkracht middelen aangereikt om het werken met verhalen in de klas te professionaliseren. Een klein moment van ‘co-teaching’ waarin de meerwaarde van het werken met verhalen wordt ervaren. Het verhaal als basis voor kunst- en cultuuronderwijs.

De workshops zijn bedoeld voor een groep van maximaal 35 leerlingen.

Een vertelvoorstelling
kan als ‘theater in de school’ op elk moment worden georganiseerd, maar kan ook een thema hebben met daaraan gekoppeld een werkbrief en lessuggesties (‘Koffers’ over de tweede wereldoorlog) of aansluiten bij een actualiteit  (kinderboekenweek, kerst e.a.)

De vertelvoorstellingen zijn voor groepen tot 100 leerlingen

Voor meer info www.verteller.com

Een mail sturen kan ook mieke.verhalen@home.nl

Aanbieder Mieke Aalderink
Ontwikkeld voor Groep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8, Voortgezet onderwijs, VMBO 1-2, Havo/VWO 1-2, Docenten
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal klassen 1
Maximaal aantal deelnemers 35
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie School
Tijdsinvestering In overleg
Benodigde materialen Nader te bepalen
Benodigde ruimte Klaslokaal, aula of speelruimte
Het is niet de bedoeling dat (rij-)ouders / verzorgers de activiteit bijwonen.