Marktplaats Cultuureducatie Kunst Erfgoed Techniek Media voor Bernheze, Cuijk en Oss
Powered by
C-Basis groep 3 - 4 Krona's Kroonjuwelen

Krona's Kroonjuwelen

In 2023 bestaat Museum Krona 50 jaar! Een kroonjaar waarin we ons jubileum gaan vieren. We besteden dan extra aandacht aan de mooie collectie (de kroonjuwelen!) en oorsprong van het museum. De leerlingen kunnen met hun eigen gemaakte kunstwerken zelfs écht bijdragen aan de eerste tentoonstelling in ons kroonjaar!

Krona betekent namelijk ‘kroon’, en verwijst naar de bekroning van de zusters Birgittinessen. Deze zusters wonen nog steeds in het klooster bij het museum. In ‘Krona's Kroonjuwelen’ gaan de leerlingen aan de slag met het maken en versieren van hun eigen kroon.

Tijdens een korte presentatie maken de leerlingen kennis met een gedeelte van de veelzijdige collectie van Museum Krona; schilderijen, beelden, monstransen en andere kunstwerken waarin de kroon de hoofdrol speelt. Na de rondleiding gaan ze zelf aan de slag met het versieren van hun eigen kroon, met behulp van verf en restmaterialen zoals papier, stof, kurken, doppen etc., geïnspireerd op de kunstwerken in het museum. Daarna gaan ze individueel op de foto achter een mooie, gouden schilderijlijst. Zo maken we van elke leerling een kunstwerk! Deze foto's sturen we natuurlijk op naar de juffrouw of meester van de klas, zodat ze een leuke herinnering hebben aan de activiteit.

De kronen blijven daarna achter in het museum. Deze zullen vanaf juni 2023 worden geëxposeerd in de tentoonstelling ‘Krona als Hoofdzaak’. Da’s pas écht een kroon op je werk, toch?! Er volgt dan ook een openingsmoment waar de kinderen en hun ouders voor uitgenodigd worden!

De activiteit ‘Krona’s Kroonjuwelen’ sluit aan bij de leerlijnen van Nederlands, Kunstzinnige Oriëntatie en Oriëntatie op Jezelf en de Wereld en is speciaal ontwikkeld voor leerlingen uit groep 3 en 4. Het project sluit aan bij kerndoelen 29, 51, 52, 54, 55 en 56.

We vragen per klas of er – naast de docent - 2 of 3 begeleidende ouders mee kunnen komen ter begeleiding van het project, met name tijdens het versieren van de kronen.

Let op! Bij onverhoopte afzeggingen die 7 dagen of minder voor het geplande project worden gedaan, zijn wij genoodzaakt 50% van de aanvankelijke kosten in rekening te brengen. 


Aanbieder Museum Krona
Ontwikkeld voor Groep 3, Groep 4
Rol leerlingen Actief
Maximaal aantal deelnemers 30
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Museum Krona, Veghelsedijk 25 Uden
Tijdsinvestering 1,5 uur
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers We vragen per klas of er – naast de docent - 2 of 3 begeleidende ouders mee kunnen komen ter begeleiding van het project, met name tijdens het versieren van de kronen.
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Downloads Lesbrief docent